Terra Rangers en Eco team in actie voor vergroening

Groningers uit de hele provincie konden zich tot en met 22 november melden om via een verloting kans te maken op verschillende gratis vergroeningsmaatregelen. Aan deze oproep werd duidelijk gehoor gegeven: bijna 2000 Groningers meldden zich online om kans te maken op groen! De prijzen worden uitgedeeld tijdens de Vergroen Heel Groningen actie in de maanden november, december en januari.

Inwoners, ondernemers, scholen en zorginstellingen uit alle 12 gemeenten schreven zich actief in voor de actie. Zo was er voor inwoners een boomspiegeltuin, regenton, bloembollenpakket, borderpakket en een groendak te winnen. Onder ondernemers werd er een geveltuin of klimaatboom verloot en voor scholen een zaadbommenpakket en Tuiny Forrest. Zorginstellingen konden zich melden als ze kans wilden maken op drie klimaatbomen.

Onder inwoners was duidelijk een voorkeur voor de regentonnen (35%), evenals het groene dak (24%). Ondernemers liepen vooral warm voor een klimaatboom (52%), maar ook de geveltuinen bleven populair (48%). Zowel het zaadbommenpakket als de Tuiny Forrest bleken een schot in de roos voor scholen: beide werden bijna even vaak aangevraagd.We komen letterlijk het groen brengen, om mensen meer bewust te maken van alle mogelijkheden die er in je eigen omgeving zijn om je aan te passen aan het veranderende klimaat. Dit laatste noemen we klimaatadaptatie. Belangrijk is dat we met elkaar leren hoe we ons kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. Aanpassen is nodig, omdat gevolgen als wateroverlast, hitte en droogte merkbare invloed hebben op onze omgeving.

De afgelopen weken zijn wij op verschillende plekken in de provincie actief geweest bij het vergroenen van de wijk en/of buurt. Fotograaf Ronnie van Zeemeringmedia maakten een aantal mooie beelden van deze momenten, waarvan later nog een compilatie volgt.