Leerlingen Terra leren reanimeren

De derdeklassers van Terra Winsum, locatie Hamrik, begonnen het schooljaar met een VCA-cursus ‘Veiligheid op de werkvloer’. Voor het eerst werd daarbij dit jaar ook aandacht geschonken aan reanimatie. 

In de derde klas krijgen leerlingen van Terra beroepenoriëntatie. Ze gaan ‘op stage’ en dan is het goed te weten wat er in een beroep van je wordt verwacht. Dat heeft te maken met inzet en werklust, maar ook met veiligheid. Waarom draag je in een bepaald beroep veiligheidsschoenen, hoe ga je om met brandveiligheid, wanneer moet je gehoorbescherming dragen, enzovoort. Al deze onderwerpen komen in de cursus aan de orde.

In de cursus zit ook een deel EHBO. Dit jaar zijn daarbij voor het eerst ook lessen over reanimatie opgenomen. “De eerste zes minuten bij een hartstilstand zijn cruciaal, maar ambulances doen er in de meeste gevallen langer over. Daarom is het van belang dat zo veel mogelijk mensen kunnen reanimeren. En hoe eerder de reanimatievaardigheden aangeleerd worden, des te langer ze blijven hangen, een goede reden om deze week ook aandacht aan reanimeren te besteden,” aldus docent Jan-Willem Zwarteveen. De leerlingen kregen les over deze levensreddende handeling en kregen ook de kans te oefenen op een pop.

De cursusweek wordt nog afgesloten met een schoolexamen, dat bij voldoende getoonde inzet en motivatie beloond wordt met een schoolcertificaat. Op een later moment in het schooljaar krijgen de leerlingen de gelegenheid deel te nemen aan het officiële VCA examen.

 

Fotobijschrift: Leerlingen oefenen onder andere EHBO tijdens de cursus VCA