Een unieke kijk op het lokale onderwijs komt tot zijn recht in Winsum

Op vijf vrijdagen hebben VO-scholen in Winsum een gezamenlijke techniekdag georganiseerd voor groep 7 leerlingen van vijf verschillende basisscholen in Winsum. Dit unieke project, mede mogelijk gemaakt door Sterk Techniek Onderwijs, bood de leerlingen de kans om kennis te maken met het vak techniek en tegelijkertijd de verschillende VO-scholen in Winsum te ontdekken.

Het initiatief begon dit schooljaar met de openbare basisschool de Tiggeldobbe, waar de leerlingen op inspirerende wijze konden kennismaken met de wereld van techniek. In de techniekhal van Terra VO kregen ze de gelegenheid om een houten bureaulampje te maken. Aan de hand van een tekening hebben ze de onderdelen op maat gemaakt en vakkundig in elkaar gezet. Dit gaf de leerlingen een tastbaar voorproefje op de technieklessen in het voortgezet onderwijs.

Niet alleen kregen de leerlingen de kans om techniek te ervaren, maar ook om de VO-scholen van dichtbij te ontdekken. Na het bezoek aan Terra VO fietsten de leerlingen naar Het Hogeland College, waar ze de mogelijkheid kregen om een logo en/of naamplaatje te ontwerpen. Met behulp van laptops werd hun creativiteit gestimuleerd en konden ze hun ontwerpen opslaan op een usb-stick. Tijdens een rondleiding binnen de school werden ze tevens geïnformeerd over de diverse onderwijsmogelijkheden.

De volgende halte was Terra Praktijkonderwijs, waar een docent met een lasercutter de leerlingen verwelkomde. Deze innovatieve machine graveert designs in hout. De ontwerpen die de leerlingen bij Het Hogeland College hadden gemaakt, werden op een bijpassend plaatje gegraveerd en vormden uiteindelijk de voet van het zelfgemaakte bureaulampje. 

Voorbereid naar het voorgezet onderwijs in Winsum
In totaal hebben circa 100 leerlingen van vijf verschillende basisscholen kennisgemaakt met techniek en de VO-scholen in Winsum. Dit project heeft hun interesse in technische vakken gestimuleerd en hen de mogelijkheid geboden om een beter beeld te krijgen van het voortgezet onderwijs in de omgeving. Dit initiatief benadrukt het belang om leerlingen op jonge leeftijd te enthousiasmeren voor techniekonderwijs. Tevens draagt het initiatief bij aan het versterken van de band tussen de scholen én draagt het bij aan een soepele overgang naar het voortgezet onderwijs.