34e Huisdierenshow

Fruitpers bij Terra Winsum tijdens 34e Huisdierenshow

(H)eerlijk sap van eigen appels en peren

 

De oogst van appels en peren is begonnen! Ook dit jaar kunnen mensen bij Terra Winsum weer sap laten persen van eigen appels en/of peren. Tijdens de Huisdierenshow op woensdag 16 oktober staat hiervoor een mobiele fruitpers op het plein bij de school aan de Onderdendamsterweg.

Het fruit wordt door deze machine gewassen, geperst, gepasteuriseerd en afgevuld in 5- of 3-liter pakken. Het sap is ongeopend minstens twee jaar houdbaar en een geopend pak sap is in de koeling twee maanden houdbaar. Vanaf 75 kg (dat is ongeveer vier kisten vol) kunnen bezoekers appels en/of peren laten persen. Afhankelijk van het ras en de kwaliteit kan een sapopbrengst van 75% gehaald worden. Men betaalt voor een 5-liter pak € 1,10 per liter en voor een 3-liter pak € 1,30 per liter.

Voor het laten persen van het fruit is opgave noodzakelijk. Belangstellenden kunnen zich nu al opgeven bij Jessica Smedema via een mail aan j.smedema-vosjan@terra.nl of telefonisch bij school via 0595-447070.

 

Wat nog meer…

Naast de mobiele fruitpers is er 16 oktober nog veel meer te zien en te beleven tijdens de 34e Huisdierenshow van Terra Winsum. Het is een dag waarop alle leerlingen hun huisdier mee naar school nemen en tentoonstellen aan het publiek. De dieren worden door echte keurmeesters gekeurd. Leerlingen kunnen met hun hond meedoen aan een gehoorzaamheidsparcours, mogen met hun paard deelnemen aan een dressuurproef en/of springwedstrijd of tonen hun behendigheid op een minikraan. Maar ook de vele verzamelingen, miniaturen, konijnen, kippen, vogels, knaagdieren, katten, reptielen, bijzondere diersoorten en kamerplanten die de leerlingen tentoonstellen, zijn een kijkje waard! Daarnaast is er een groene markt met verschillende informatiestands en zijn er diverse workshops voor het publiek. Ook is er een roofvogelpresentatie, zijn er een imker, mandenvlechter, Sikuverkooppunt en worden nog veel meer producten ter verkoop aangeboden.

Kortom: een dag die je niet mag missen! Van 10.00 - 18.00 uur is iedereen welkom bij Terra Winsum aan de Onderdendamsterweg 43a! De toegang is gratis.

 

 

Fotobijschrift:

De mobiele fruitpers staat 16 oktober bij Terra Winsum